If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.
-J.R.R Tolkien

12 August 2012

Luumua ja mantelia - Plum and almond


 Eilen töiden jälkeen nappasin pussillisen luumuja kaupasta sen kummemmin miettimättä mitä niillä tekisin, mutta tänään tuli himo tehdä luumu-mantelipiirakkaa johon Englannissa asuessani rakastuin. Yleensä kun yhdistää kaksi rakastamaansa ruoka-ainesta on lopputuloskin tuplasti rakastettava, tässä tapauksessa ehkä vielä enemmän.Tätä tulen ihan varmasti tekemään uudelleen ja uudelleen ja uudelleen...  Ohjetta jouduin hetken etsiskelemään ja lopulta päädyin helpoimpaan ja kauneimpaan reseptiin joka löytyi blogista jota voin muutoinkin suuresti suositella, ihana Cannelle et Vanille. Noin hienoihin ruokakuviin haluan minäkin pyrkiä!

After work yesterday I grabbed a bag of plums from the shop without thinking, but today I had a epiphany - I needed to make a plum and almond tart! I fell in love with this dessert in England. This recipe combines two ingredients that I love so I double-love the recipe, if not a little more even. I'm sure I will make this again and again and again... After some searching I ended up with the easiest and prettiest recipe that I could find, at the wonderful blog Cannelle et Vanille. I recommend this blog to anyone, the photography is something to aspire to!



 Luumu-mantelipiirakka
 Ohjeesta saa yhden suuren piirakan tai kaksi pienempää, kuten minä tein. (Luumut ei siis ole jättiläislajiketta!)

150 gr kananmunan valkuaista
155 gr sokeria
70 gr vehnäjauhoja
65 gr mantelijauhoja
190 gr suolaamatonta voita, sulatettuna ja viilennettynä
Pussillinen luumuja

1. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kevyeksi vaahdoksi.
2. Lisää vehnäjauho ja mantelijauho, sekoita.
3. Lisää sulatettu voi varovasti kunnes taikina on tasaista.
(4. Alkuperäisessä ohjeessa kehoitettiin pitämään taikina yön yli jääkaapissa, minä kärsimättömänä laitoin piirakan uuniin noin tunnin jäähdyttelyn jälkeen ja hyvää tuli!)
5. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan, täytä noin puoliväliin. Asettele puolikkaat luumut taikinan pinnalle leikkauspinta ylöspäin, upota
6. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia kunnes taikinan pinta on kullanruskea ja reunat mukavan rapeat. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa

----------------------------------------------------------------------------------.
Plum and Almond Tart
This recipe will make one large or two small tarts (I made small ones, those are not giant plums!)

150 gr egg whites
155 gr sugar
70 gr flour
65 gr almond flour

190 gr unsalted butter, melted and cooled

1. Whisk together the egg whites and the sugar into a light foam. 

2. Add the flour and almond flour, mix. 
3. Slowly add the melted and cooled butter until the batter is smooth. 
(4. According to the original recipe you should leave the batter in the fridge overnight. I'm a rebel (And impatient) so I didn't and think my tart was still fantastic. Up to you what you decide to do!)
5. Spread the batter onto a buttered tart pan. Fill the pan about half way up. Top with the halved plums.
6. Bake in 175 degrees celsius in the oven  for about 30 minutes until the pastry is golden brown and nice and crisp on the sides. Serve with vanilla ice cream or custard.




2 comments:

  1. Again a really nice little recipe and super easy to make. Tasty. Thanks for that. The only thing.. for my tin the ingredients were barely enough.. and I didn't think it's that big really.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glad you liked it! Shame that the portion wasn't good for you, maybe make double next time?

      Delete